התיירים הישראלים נחשפים יותר ויותר בשנים האחרונות לאזורים שהיו בלתי מוכרים לטייל הישראלי בצרפת. מתוך השאיפה לראות גם ערים קסומות וגם טבע במלוא עוצמתו, אנו מרחיבים את הקשת הנפרשת אלינו במפת התיירות העולמית והצרפתית בפרט. הפעם בחרתי להביא דווקא מאזור אשר מוכר לרובנו, ובוודאי כאשר מציינים את היינות של בורדו, מי לא שמע או לא מכיר? ובכל זאת אני מסופקת אם העיר הטובלת בירוק בתולי, ברג’ראק מוכרת לכם.
BERGERAC – ברז’ראק
עיר קטנה בת כ-30 אלף תושבים בסה”כ אך עם נוכחות חזקה מאד בזכות כמה דברים חשובים: היא מהווה מעין גשר בין הדורדון כבר מסוף המאה ה-12, דבר שהופך אותה לעיר חשובה בהצטלבות הדרכים ובדרך המסחר והחילופין בין הערים שבחבל פריגור PERIGORD והבורדלה BORDELAIS היום העיר, היא מרכז תרבותי בכל הקשור ליינות וטבק שהוא הדבר המאפיין אותה בעיקר, יש מוזיאון אשר הוקדש להיסטוריית גידול ופיתוח צמח הטבק “מוזיאון הטבק”. היינות של ברג’ראק הם יחודיים בעלי טעם חזק ובינהם המונבזיאק LE MONBAZILLAC בעל טעם פירותי אשר מתאים בהגשת גבינות והפואה גרה – פטה הכבד הידוע באזור.
ברז’ראק שוכנת בדרום מערב צרפת, בין אקיטן, דורדון או מה שמוכר לכולם כחבל פריגור, ובאשר לעיר עצמה “מדינת ברז’ראק” ,כפי שמכנים את המקום המקומיים, נוסדה בימי הביניים כאשר התושבים אשר חששו משודדי דרכים, בנו את העיר כמבצר. במשך המאה ה-12 נבנה הגשר אשר משנה את פני העיירה לעיר, ואת חשיבותה בהיותה בהצטלבות הדרכים המובילות ובכך הופכת בעצם לעיר ומרכז מסחר חשובים.
נהר הדורדון שימש כנתיב מרכזי להעברת סחורות בין האזורים השונים של צרפת אשר באותה עת היו כל אחד מהם תחת שליטים שונים. כעיר שוחרת תרבות, ברז’ראק הפכה למוקד חשוב מאד ובירת הפרוטסטנטים. אך לא הכל ורוד, כאן היו גם קרבות קשים בין הקתולים לפרוטסטנטים, דבר אשר היקשה במיוחד על התושבים הפרוטסטנטים אשר נטשו בסופו של דבר את העיר בסוף המאה ה-16 והעבירו את משכנם למקום בטוח יותר, לערים בארצות השפלה, להולנד.
בסוף המאה ה-18 ברז’ראק נופלת קורבן למגיפת הדבר, והדבר גורם לה נזק רב כמו לשאר ערי האזור. היום כאמור העיר נחשבת למובילה בעסקי הטבק באופן רשמי, דבר אשר שם את צרפת על המפה העולמית בכל הקשור לטבק. בדיוק כפי שכל האזור הזה מפורסם ביינות המשובחים ונמצא באגוד העולמי AOC אשר מביא לתודעה את ברז’ראק BERGERAC, מונטרוול MONTRAVELL , פשארמן PECHARMANT , רוזט ROSETTE, סוסיניאק SAUSSIGNAC ומונטבזייאק MONTBAZILLAC .
השיטוט בין סימטאות ורחובות העיר הציוריים משאיר את המטייל בפה פעור. הבתים העתיקים לצד החדשים מטופחים ונקיים, שמורים היטב בגאווה גדולה. הכל משדר תרבות אינטלקטואלית וקולינרית. הכיכרות היפות והכנסיה היפה של יעקב הקדוש L’EGLISE DE SAINT JACQUES , שהיא נדבך אחד בדרך המובילה לסנטיאגו דה קומפוסטלה, כיכר פליסייר PELISSIERE עם שורת המדרגות והמזרקה היפה,כיכר מירפ PLACE DE LA MYRPE עם הפסל של סיראנו דה ברז’ראק CYRANO DE BERGERAC ועוד ועוד, תענוג צרוף.
מוזיאון הטבק – Musée du Tabac
מוזיאון הטבק אוצר בתוכו היסטוריה בת 3000 שנים דרך מוצגים שונים, למעשני פייפ החובבים זוהי חגיגה לעיניים ולמבקר הסקרן לא פחות. כאן אנו נחשפים לכל הדרך שעושה הטבק עד להגיעו לסיגר מגולגל בתוך אריזה יוקרתית.
אגוד הסייטה – SEITA – אימפריית הטבק, הגיעה להחלטה בשנת 2010 יחד עם עיריית ברז’ראק להביא את המוזיאון לתודעה של המבקרים בעיר ולא רק לאוהדי הטבק, ברעיון יוצא דופן “לפתוח את המוזיאון אל הרחוב”, מכאן הוחלט לפתוח את המרחב לציבור. במרחב הציבורי הוכנס ריהוט אורגני וסביבו פריטים אומנותיים. הקולקציה משתרעת על שטח של יותר מדונם מאובזר בטוב טעם, עם הדרכה מקומית. כאן נערכות תערוכות ניידות וגם מתקיימות דרך קבע תערוכות נייחות. בכל אחד משלושת האולמות מוצגים נושאים שונים הקשורים לטבק וגלגולו האנתרופולוגי
המוזיאון שוכן בתוך העיר העתיקה בכיכר “האש” PLACE DU FEU בבית פיירארד Maison Peyrarède, מבנה מהמאה ה-17 אשר נפתח לקהל הרחב כמוזיאון אנתרופולוגי לטבק, יחיד באירופה בשנת 1982. המוזיאון הוא בעצם אחוזה משפחתית בעלת אותו השם אשר הקדישה את המבנה על כל מרכיביו, הריהוט, כל הפריטים העתיקים מהמאה ה-16 על כל מבחר המוצגים האדיר האצור בתוכו. למעשה כבר ב-1950 נהגה הרעיון של מוזיאון לטבק בעיר, ולאחר בירוקרטיה ארוכה עם השלטון המקומי ורשות המוזיאונים של צרפת ואירופה הוחלט לפתוח אותו בעיר הספציפית הזו המומחית לטבק בכל צרפת ובכל אירופה.
על מנת לעשות את הביקור מעניין יותר, יש הדרכה כאמור במקום לקהל הרחב, אך גם חשבו על תעסוקה לילדים עם מדריכים מקומיים, וזה הפך לאטרקציה. הביקור אורך כשעה, וההדרכה היא בצרפתית, אנגלית וספרדית.
רוצים לדעת יותר על תרבות צרפת?
בעמוד הבא תוכלו למצוא מידע מגוון נוסף שיעשיר את הידע שלכם על צרפת: אומנות, היסטוריה, קולינריה, אופנה ועוד 🙂