ליון היא בירת הגסטרונומיה של צרפת – על כך אין ויכוח. מכאן, שביקור במסעדות של ליון נעשה לא רק לצורך מיגור הרעב אלא כהשתתפות פעילה במסורת קולינרית שקיימת כבר מאות רבות של שנים.
באופן לא מפתיע קיימות לא מעט מסעדות בליון, ומכיוון שהזמן קצר ומלאכת האכילה מרובה, כדאי מאוד לבחור רק מסעדות טובות, על מנת להימנע מנפילה קולינרית. במהלך ספטמבר 2022 ביקרתי בעיר ליון ולשמחתי הרבה התגוררתי במלון Cour des Loges, מלון חמישה כוכבים מפנק שסיפק לי שירותי קונסיירז’ מצוינים.
כמעט כל מסעדה בה אכלתי בליון הייתה בעקבות המלצה שלהם ואני שמח לומר שלא היו נפילות (הנפילה היחידה שהייתה לי הייתה כאשר ניסיתי לבחור מסעדה בעצמי ומצאתי את עצמי אוכל חומוס תפל ועוגת שוקולד טבעונית. זוועה!).
בכתבה הזאת תמצאו את כל המסעדות בהן אכלתי בטיול הזה ונהניתי. מכיוון שהייתי מעוניין לאכול בעיקר אוכל ליונזי מסורתי, כמעט כל המסעדות שתמצאו כאן הן “בושונים” (Bouchons), מסעדות שמגישות אוכל ליונזי מסורתי (ומשמין). למרות כל זאת, בסוף הכתבה, אני ממליץ על שתי מסעדות שאינן מקומיות, מכיוון שמניסיון, קשה מאוד לאכול אך ורק אוכל ליונזי, במיוחד כשנמצאים שם במשך כשבוע.
הצטרפו אלי למסע קולינארי למיטיבי לסת, אותו עברתי בסתיו 2022, ובואו נתחיל דווקא בהיכרות עם המטבח של ליון.
מנות של המטבח הליונזי שלא כדאי לפספס
במהלך הביקור שלי בליון עשיתי כל שביכולתי על מנת לאכול כמה שיותר מאכלים של המטבח הליונזי. לכן, לפני שאתחיל להמליץ לכם על המסעדות השונות, הרשו לי להכין אותכם נפשית למה שמצפה לכם שם.
כפי שתגלו, לא כל המאכלים הללו עלולים להיות ערבים לחיך הישראלי, אולם אני מאמין בכך שאם מגיעים למקום מסוים מומלץ בחום לנסות את כל המאכלים שהוא מציע לפחות פעם אחת (אלא אם יש בעיית כשרות או אלרגיה).
הנה רשימת המאכלים הליונזיים, שמי שלא אכל אותם כאילו שלא ביקר בליון 🙂
מרק בצל
למרות שכולנו רואים במרק בצל מאכל צרפתי גנרי, הרי שהוא מגיע מליון ולכן אם אתם אוהבים את המאכל הזה, תשמחו לדעת שכאן תוכלו לאכול מרקי בצל פשוט מצוינים (את המרק בצילום אכלתי ב-Les Trois Maries).
המרק עשוי כמובן עם שכבה עבה של גבינת גרוייר (Gruyere), בתוכו שוחות חתיכות לחם יבש והוא מהווה מאכל מנחם במיוחד, בעיקר כשקר בחוץ. מכיוון שמדובר באחד המאכלים הכי מוכרים של המטבח הצרפתי, הרשו לי לעצור כאן ולהמשיך הלאה לכיוון מאכלים “אקזוטיים” יותר.
סלט חוטמי נקניק וחזיר
הליונזים, במיוחד העניים שבהם, לא נותנים לאף חלק של החזיר ללכת לאיבוד ולכן גם חוטמי החזיר לא נזרקים לפח, אלא מוגשים אחר כבוד לסועד.
אני יודע שזוהי מנה שחלק גדול מכם לא יתחבר אליה, ובה בשרים רכים מאוד ומלווים ברוטב על בסיס חומץ. אני דווקא מאוד אהבתי אותה וסיימתי את כל הצלחת.
טארט כבד
עוד מאכל ליונזי שהפתיע אותי לטובה. עוגת הכבד הייתה אוורירית מאוד (כמו הקנאל דה ברושה, עליו אדבר בהמשך) ורוטב העגבניות היה נפלא. מנה שממש מחברת את איטליה לצרפת ואין זה מפתיע כי ליון הייתה בדיוק הצומת שבו האיטלקים והצרפתים נפגשו וסחרו אחד עם השני.
נקניקייה ליונזית עם פיסטוק
הליונזים אוהבים נקניקיות ונקניקים ומי שאוהב את המאכלים הללו כמוני, ירגיש כאילו הגיע לגן עדן. הנקניקיה עצמה הייתה עדינה מאוד ועם טעם נהדר ורואים בהחלט שהיא נעשתה ביד אומן.
אנדואייט (Andouillete)
זוהי הבת דודה המרושעת של הנקניקיה הליונזית. היא עשויה מחלקי פנים והריח שעולה ממנה, מון דיה! מהווה הכנה מצוינת למי שרוצה לעשות טיול בביוב של ליון…
אם תרצו לקרוא עליה עוד אתם מוזמנים לקרוא את הכתבה הזאת.
תבשיל קיבה בסגנון ליונזי (Tripes Lyonais)
כאמור, הליונזים אוהבים מאוד חלקי פנים ולכן הקרבתי את קיבתי ואכלתי שם תבשיל קיבה. להפתעתי הוא היה בהחלט אכיל, ואפילו טעים, והפולנטה שהתלוותה אליו, הייתה פשוט אלוהית (כנראה הכילה מעט כמהין).
עוף בחומץ
עוד מאכל שהפתיע אותי לטובה. קיבלתי עוף עם בשר צהבהב (סימן לכך שהוא אכל תירס כל חייו ולא תערובת) עם רוטב העשוי מחומץ ושמנת, אליו התלוו תפוחי אדמה מוקרמים בתנור (Gratin Dauphinois). אני לא מחובבי העוף, אבל ממש ליקקתי את האצבעות.
מוח של אורגי משי (Cervelle des Canuts)
חניבעל לקטר היה מתאכזב אם היה מגלה שמדובר בסך הכל בגבינה רכה מתובלת בעשבים שונים ולא מוח אמיתי, אולם שאר הקוראים שלי בוודאי ישחררו אנחת רווחה.
ולגבי הטעם? הביס הראשון לא משהו, השני סביר ובשלישי מתחילים להתמכר (ובתנאי שמלווה למנה בגט טוב).
עוגת פרלינה שקדים
הקינוח הליונזי הכי מסורתי שמצאתי. טארט עם פרלין ורדרד ומתוק מאוד. בתור חובב מוסים ושוקולד, פחות התחברתי למנה הזאת, אבל אני בטוח שחלק מקוראי יאהבו אותה מאוד.
קנל דה ברושה (Qunelle de Brochet)
אין ספק שזהו המאכל האהוב עלי ולכן השארתי אותו לסוף.
מדובר במעין קציצת דג (יש כאלו גם מקוקי סן ז’אק ומעוף) אוורירית מאוד ושוחה ברוטב כתמתם עשוי משרימפס, ששמו רוטב ננטואה, על שם עיירה במזרח צרפת שבא הומצא הרוטב. זהו מעדן מדהים ובעיני המאכל הליונזי היחיד שהוא חובה.
מסעדות בליון שאהבתי במיוחד
כעת, כשאתם מכירים מעט את המטבח הליונזי, הגיע הזמן לספר לכם על המסעדות בהן אכלתי. נתחיל בבושונים (מסעדות עממיות יחסית, שמגישות אוכל מסורתי), נעבור למסעדה מכוככת מישלן בה אכלתי, ונסיים עם שתי מסעדות, אחת איטלקית ואחת ויטנאמית, לטובת אלו שלא מעוניינים לאכול אך ורק אוכל ליונזי. אה, ויש גם מסעדת בונוס בה לא אכלתי, אבל שמעתי עליה ביקורות מצוינות.
לפני שנתחיל, שימו לב: המסעדות עליהן אני ממליץ הן פופולריות ואהובות מאוד ולכן מומלץ בחום להזמין אליהן מקום מראש (גם לארוחת צהריים), כי אחרת אתם עלולים להישאר בחוץ מאוכזבים ורעבים.
Les Lyonais
זוהי אחת המסעדות הראשונות בהן אכלתי ואני שמח לומר שבזכותה החל הטיול הקולינרי ברגל ימין.
מדובר באחד הבושונים המוכרים והאהובים ביותר של העיר לא רק בזכות האוכל המצוין (אכלתי שם טארט כבד ועוף בחומץ שהיו פשוט נהדרים) אלא גם בזכות השירות הלבבי מאוד.
כתובת
19 Rue de la Bombarde
ימי ושעות פעילות
שלישי-חמישי: 12:00-14:30 19:00-22:30
שישי: 12:00-14:30 ו 19:00-23:00
שבת: 12:00–15:00, 19:00–23:00
ראשון: 12:00–15:00
שני: סגור
Les Fines Geules
מסעדה ליונזית קטנה שקיימת מאז שנת 2012 ואשר בעליה עבד בעבר לצידו של פול בוקוז. כאן תהינו מאוכל ליונזי מסורתי, כולל רגל חזיר, תבשיל קיבה וכמובן קנל דה ברושה (שהיה נהדר). אין זה פלא שמדובר באחד הבושונים היותר פופולריים וככזה חובה להזמין שם מקום מראש.
כתובת
16 Rue Lainerie
שעות פעילות
שלישי-שבת: 12:00-14:00 19:00-22:00
ראשון-שני: סגור
Les Trois Maries
זהו אחד הבושונים הותיקים ביותר בליון והוא קיים מאז המחצית הראשונה של המאה ה-20. אכלו כאן, בין השאר, המשוררים פול אלור ולואי ארגון, ומה שהיה טוב להם בודאי טוב גם לנו 🙂
האוכל כאן מצוין ואכלתי שם נקניקייה עם פיסטוק, שהייתה פשוט נהדרת. השירות היה איטי מעט לטעמי, כך שעליכם להתאזר בסבלנות (לכן עדיף לאכול שם ארוחת ערב בניחותא ולא ארוחת צהריים זריזה).
כתובת
1 Rue des Trois-Maries
ימי ושעות פעילות
שלישי-חמישי: 12:00-14:00 19:00-22:00
שישי: 12:00-14:00 ו 19:00-22:30
שבת: 14:30–12:00, 19:00-22:30
ראשון: 14:30–12:00, 19:00-22:00
שני: סגור
Cabaretier
בושון סופר מומלץ, שנמצא ליד מוזיאון Gadagne העוסק בתולדות ליון, וככזה יכול להוות מקום נהדר לארוחת צהריים. תמצאו כאן אוכל טוב מאוד (תבשיל הקיבה והפולנטה היה פשוט נהדר) ושירות לבבי ושמח של בעלי הבית.
כתובת
6 rue de la Fronde
ימי ושעות פעילות
שלישי-שישי: 19:00-23:30
שבת-ראשון: 11:30-14:30 ו 19:00-23:59
שני: סגור
Café du Soleil
זוהי המסעדה הליונזית הראשונה בה אכלתי, מיד לאחר שסיימתי לטייל בגבעת פורבייה (Fourvier). הפאטה, אותו אתם רואים בתמונה, היה טוב מאוד ומנת הקנל הייתה לא פחות מאלוהית, מה שגרם לי להתאהב בה ולהזמין אותה בעוד כמה מסעדות.
בהחלט בושון ראוי לביקור.
כתובת
2 Rue Saint-Georges
ימי ושעות פעילות
שני ושלישי: 19:00–22:00
רביעי-שישי: 12:00–14:00, 19:00–22:00
שבת וראשון: 12:00–15:00, 19:00–22:00
Monsieur P
עד עכשיו עסקתי במסעדות עם אוכל ליונזי עממי, אולם לפני שנעבור לעסוק במסעדות עם אוכל שאינו ליונזי, הרשו לי להמליץ לכם על מסעדה אחת מכוכבת מישלן.
Monsieur P של השף Florent Poulard נמצאת ב-Place des Celestines, ליד התיאטרון המפורסם. המסעדה אמנם בשרית ותוכלו למצוא כאן מנות של בשר, עוף ודגים, אולם עיקר תהילתה הוא בטיפול בירקות העונתיים ובאופן המתוחכם שבו היא מתייחסת למטבח הליונזי המסורתי.
המחיר לא זול, כמתבקש ממסעדה ברמה הזאת (78-118 יורו לארוחת ערב, נכון לספטמבר 2022), אולם בעיני, החוויה בהחלט שווה את זה (ואם תשוו את המחיר למחירי המסעדות בארץ, תגלו שהשד אינו נורא כל כך).
כתובת
8 Place des Celestins
ימי ושעות פעילות
שני-שישי: 12:00-13:30 ו 19:30-21:00
שבת-ראשון: סגור
Hong Ha
נמאס לכם מאוכל ליונזי כבד? מדוע שלא תנסו לאכול מעט אוכל וייטנאמי?
במסעדה המשפחתית Hong Ha, שנמצאת בלב ליון, תמצאו לא מעט מאכלים וייטנאמיים מסורתיים דוגמת הספרינג רול בתמונה ותבשילי קארי שונים. הכל טרי וטעים מאוד. גם השירות היה מאוד לבבי (לא פחות חשוב). בקיצור, מדובר באלטרנטיבה מצוינת למסעדות המסורתיות, בזמן שאתם מטיילים בעיר העתיקה.
כתובת
21 Rue Saint-Jean
ימי ושעות פעילות
שלישי-שבת: 12:00-14:00 ו 19:00-22:230
ראשון-שני: סגור
Casa Nobile
אם החלטתם לאכול אוכל איטלקי בליון, אל תרגישו רגשות אשם. לליון הגיעו, כידוע, לא מעט סוחרים איטלקים, שהביאו אתם לא רק את תרבות הרנסנס אלא גם אוכל מצוין, ולכן אם תאכלו אוכל איטלקי, הרי שניתן לומר שאכלתם אוכל ליונזי 🙂
קיבלתי המלצה על המסעדה הזאת ממנהל מוזיאון האשליות, בחור איטלקי נחמד מסיציליה, שמבין דבר או שניים באוכל איטלקי, והיא באמת הייתה טובה.
אכלתי שם פסטה עם שמיר ונקניק צ’וריסו ואחר כך קנולי. שניהם היו מצוינים. אופציה נהדרת למקרה שאתם זקוקים להפסקה מתודית מהאוכל המצויין של ליון.
כתובת
3 Pl. de l’Hôpital
ימי ושעות פעילות
שני: 12:00-14:30
שלישי-שבת: 12:00–14:15, 19:30–22:15
ראשון: סגור