שאטו לה לוד (Le Lude) – גם חוצפה ישראלית יכולה להועיל לפעמים

שאטו לה לוד (Le Lude) - מקור תמונה ויקיפדיה
זמן קריאה משוער: 3 דקות

במאי 2016 יצאתי עם ההורים שלי למסע בין פריז לסן מאלו שבחבל ברטאן. בחרתי לנסוע בעמק הלואר על מנת לראות כמה טירות מפורסמות פחות (כמה כבר אפשר לראות את שנונסו, בלואה או שאמבור, למרות שכולן מקסימות). באותו יום חמים של מאי בחרתי ללכת לבקר בטירת לה לוד (Le Lude) משתי סיבות עיקריות. הראשונה היא שהיא הייתה בדיוק בדרך בין לה מאן (Le Mans) שם התגוררנו מספר ימים לבין מנזר פונטרבו בו רצינו לבקר. הסיבה השנייה מדוע רציתי לבקר בארמון הוא השם המיוחד שלו שהזכיר לי במקביל גם מישהי שהכרתי בעבר וגם סיפור משעשע על הכנסייה הקתולית (אבל בשביל זה תצטרכו להישאר איתי או לגלול לסיום הכתבה…

שאטו לה לוד (Le Lude) - מקור תמונה ויקיפדיה
שאטו לה לוד (Le Lude) – מקור תמונה ויקיפדיה

בכל מקרה, אחרי כמה שעות של נסיעה בכבישי עמק הלואר הגענו אל הכפר המנומנם שנמצא לצידו של הארמון. מה גדולה הייתה הפתעתי כאשר הגעתי לשערי הארמון גילינו פתאום ששערי הארמון נעולים להם. כל אדם אחר היה מקלל את הצרפתים, קורא להם אנטישמיים, מאחל לבעל הארמון מפגש עם אקלר מקולקל ואז נכנס לאוטו ונוסע. אני, לעומת זאת, החלטתי ללכת ולנסות את לשכת התיירות המקומית. וזאת עליכם לדעת, אין זה משנה עד כמה הכפר בו תטיילו בו נידח או אפילו משעמם, מספיק שהייתה בו ולו אבן קטנה שנכנסה לנעליו של לואי ה-14 בעת שטייל בסביבה ומיד, דרך פלא, תקום שם לשכת תיירות. ואכן, לשמחתי הרבה בכיכר הכפר המנומנם עמדה לה לשכת התיירות, והפלא ופלא, היא אף הייתה מאוישת.

שאלתי את פקידת התיירות מדוע הארמון סגור היום והיא הודיעה שהוא נסגר לצורך חזרות שיערכו בגן הארמון. אדם מן הישוב היה חוזר על הנועל מהפסקה הקודמת (קללות, אנטישמיים, אקלר מקולקל וכו’) ונוסע. אני לעומת זאת שלפתי בנון שלנטיות את כרטיס הביקור של “פרנקופילים אנונימיים” ואמרתי בחוצפה ישראלית שנשלחתי לתעד את הארמון ואני פשוט חייב להיכנס. ואכן, הצרפתית הרצוצה שלי, הלוגו היפה על הכרטיס והרצון שלה להיפטר ממני ולחזור ל”עמל יומה”, עשו את עבודתם. היא הרימה טלפון לטירה ולאחר שיחה קצרה היא אמרה לי שנוכל לטייל רק בגנים מכיוון שהטירה נעולה. נו טוב, אמרתי לעצמי, גם זה לא רע והלכנו לטירה.

ואז כשנכנסנו לגן הטירה נגלה לעיננו המחזה הבא:

https://www.facebook.com/FrancophilesAnonymes/videos/593485770813944/

מסתבר שבלה לוד ישנה קבוצה של אנשים שרוקדים ריקודי רנסאנס בלבוש תקופתי ובדיוק היום הם החליטו להתאמן לקראת מופע שנערך מידי פעם לפעם בטירה. ולמי שרוצה לדעת איך זה נראה באמת הנה סרטון מאחת מחגיגות הרנסאנס שהתרחשו בעיירה בשנת 2014:

אז אחרי ששוחחתי עם האנשים הנחמדים הללו הלכתי לטייל לי בגנים הנחמדים של הטירה כך שיכולתי להסתובב סביבה ולראות את כל אגפיה. מה שהתגלה לי שלהבדיל מרוב הטירות בהן ביקרתי, בהן יש קו מנחה אחיד, הרי שכל אגף בטירת לה לוד בנוי בסגנון אחר ולמרות זאת ישנה איזו שהיא הרמוניה כללית. על מנת להבין כיצד נבנתה הטירה המעניינת הזאת כדאי להכיר את ההיסטוריה שלה.

סיפורה של טירת לה לוד

טירת לה לוד נמצאת בין לה מאן והעיר טור (Tours) והיא נחשבת לטירה הצפונית ביותר בעמק הלואר. את הטירה החלו לבנות במאה ה-10 ומיקומה האסטרטגי הפך אותה ליעד מרכזי לכיבוש בזמן מלחמת מאה השנים. בשנת 1457 קיבל ז’אן דה דיון (Jehan de Daillon) את הטירה וצאצאיו החלו להפוך אותה במהלך המאה ה-16 ממבצר צבאי אל טירת תענוגות בסגנון האיטלקי שהיה נהוג אז. מכיוון שמשפחת דיון הייתה מקורבת למלכי צרפת לא מעט מלכים עצרו בטירה, נהנו מאירוח מלכותי והותירו בה את חותמם.

https://youtu.be/DK2wtS3S9s0

במהלך המאה ה-18 עברה הטירה לידיו של זו’זף דובלאר (Joseph Duvelaer) אחד מבעלי חברת הודו המזרחית, אשר לאחר מסע ארוך במזרח חזר לארמון והביא לשם את אשתו הסינית, דבר שהיווה חידוש אדיר באותה תקופה. אחיינתו המרקיזה דה לה וייביל (de la Vieuville) בנתה את האגף האחרון, בסגנון המאה ה-18 ובכך העניקה לטירה את צורתה הסופית. למזלנו הטוב היא גם הצליחה, יחד עם אנשי העיירה להציל את הטירה מהוונדליזם של המהפכה הצרפתית וכך הוא נשאר כמעט ללא פגע. צאצאיה המשיכו לשמור את הטירה והיא נמצאת עד היום ברשותם. מכיוון שמדובר בטירה פרטית, הטירה לא פתוחה תמיד ושעות כניסה מוגבלות, לכן מומלץ להיכנס לאתר הטירה ולוודא שהיא פתוחה, על מנת למנוע עוגמת נפש. בכל מקרה, במידה ואתם נמצאים בסביבה אני בהחלט ממליץ לבקר שם ולהנות ממגגון אריכטקטוני ומגנים מקסימים.

ועכשיו לאנקודטה משעשעת שקשורה לשם הטירה

בותיקן ישנו חשמן שיושב על תקן “אליעזר בן יהודה” של הכנסיה הקתולית ותפקידו לחדש את השפה הלטינית, על מנת שתתאים גם למאה ה-21. יום אחד קיבל אותו חשמן מכתב בו התבקש להמציא מילה לטינית למושג מועדון חשפנות. חשב ידידנו החשמן זמן רב ולבסוף הגיע לפתרון. הוא נזכר שבימי רומא העתיקה הופיעו בזירות לא גלדיאטורים אלא גם אקרובטים ורקדנים שנקראו לודרים. מכאן שמאותו רגע החליט החשמן לקרוא למועדון חשפנות בלטינית: לודוס נודוס (Ludus Nudus)!

מוזמנים ליצור איתי קשר

מתכננים טיול לצרפת?
מוזמנים להיכנס ל"ארגז הכלים" שלי שמכיל שורה של אתרים אמינים להזמנות מלונות, כרטיסים, רכבים וכל דבר נוסף שתזדקקו לו לבניית טיול מושלם.
רוצים לא לפספס אף כתבה?
הרשמו לעלון שלי ותתחילו לקבל כתבות מרתקות כל שבוע לאימייל. כבונוס אשמח גם לתת לכם בחינם את ההרצאה שלי "טיול בפריז בעקבות מולייר".​
הפרנקופיל
בואו נשמור על קשר

הכתבות המעניינות ביותר, מידע על טיולים בצרפת, הרצאות, ערבי שאנסונים ועוד דברים שפרנקופילים אוהבים אצלך במייל פעם (או מקסימום פעמיים) בשבוע.

ואם זה לא שכנע אותכם…

מי שנרשם כעת יקבל את הרצאה שלי על טיול בפריז בעקבות מולייר בחינם!