עיר האורות: תולדות פריז במאות ה-17 וה-18

עיר האורות: תולדות פריז במאות ה-17 וה-18

רוצים ללמוד צרפתית? מחפשים הרצאות על תרבות צרפת?

רוצים לקרוא עוד כתבות שעוסקות בתרבות צרפת? כנסו לקישור הזה.

זמן קריאה משוער: 7 דקות

כשנרצח אנרי ה-4, היה בנו לואי ה-13 (1610-1643) בן 9 בלבד, ולכן מי ששלטה במקומו הייתה אמו מארי דה מדיצ’י (1578-1642). המלכה האם החליטה לנצל את כספי הירושה שנפלו לידיה על מנת לבנות את ארמון לוקסמבורג בגדה השמאלית.

תקופת שלטונו של לואי ה-13 עברה ברובה תחת צלו הרחב של הקרדינל רישלייה (1585-1642), אשר היה ראש ממשלתו ותיפקד בפועל בתור ראש המדינה. מכיוון שהקרדינל רצה להיות קרוב למלך, שהתגורר בלובר, הוא החליט לבנות ארמון בקרבתו – ארמון החשמן (Palais Cardinal) – אולם מכיוון שלא היו לו יורשים, הוא החליט לפני מותו לתת את הארמון למלך צרפת, וכך השתנה שמו של הארמון לשם המוכר לנו “פאלה רויאל” (Palais Royal).

כאשר מת לואי ה-13, היה בנו לואי ה-14 (1643-1715) רק בן חמש, ומי ששלט בפועל היו אימו אן מאוסטריה והקרדינל האיטלקי מאזריני שהיה ראש ממשלתה, וייתכן מאוד שגם המאהב שלה. מכיוון שתושבי פריז הם קסנופובים לא קטנים, הם מרדו כנגד המלכה וראש ממשלתה. שם המרידה היה הפרונד (La Fronde) , על שם כף הקלע איתה יידו אבנים לחלונות ארמון המלך, והיא נמשכה במשך כחמש שנים (1648-1653).

המרידה אמנם נכשלה, אך השפיעה רבות על לואי ה-14, שמאותו רגע החל לשנוא את פריז ועזב אותה לוורסאי ברגע שיכל. ואף על פי כן, לפני שעשה זאת הספיק לואי ה-14 להותיר את חותמו על עיר האורות.

586px Plan de Paris 1589 1643 BNF07710699 min

לואי ה-14 בונה את פריז פיזית ותרבותית

אם תטיילו בפריז, תפגשו דרישות שלום מלואי ה-14 בלא מעט מקומות. המקום הראשון שתבחינו במעשי ידיו הוא הלובר, לו הוסיף את חזית העמודים המזרחית והחצר המרובעת (Cour carrée). ואם כבר מדברים על ארמונות, כמובן שחובה להזכיר את ארמון האינוולידים המפורסם שבנה לואי ה-14 ברובע ה-7, על מנת לשכן בו את נכי המלחמה שלו.

גם בתחום הכיכרות תרם לואי ה-14 באמצעות כיכר ונדום המפורסמת וכיכר הנצחונות (Place des Victoires), המפורסמת מעט פחות. עם זאת, התרומה הגדולה ביותר של לואי ה-14 לפריז הייתה ללא ספק הבולבארים. כאמור, כשעלה לואי ה-14 לשלטון, פריז הייתה מוקפת בחומה מהמאה ה-14 שנבנתה על ידי שארל ה-5. לאחר מספר מלחמות, הגיע לואי ה-14 למסקנה שפריז לא זקוקה עוד לחומות והביא פועלים הולנדיים להרוס אותן ולבנות במקומן שדרות עצים.

ההולנדים קראו לאתר הבנייה/הריסה הזה Bulwerk, ומכיוון שלצרפתים הייתה בעיה לבטא את המילה הזאת, היא התגלגלה והפכה לבולבאר (Boulevard). וכך, חלק גדול מהשדרות ברובע התשיעי ושדרות השאנז אליזה (Champs-Élysées) הוא בעצם ירושה של לואי ה-14 (ולא של נפוליאון ה-3 כפי שרבים חושבים).

תקופתו של לואי ה-14 התאפיינה בפריז לא רק בבנייה פיזית, אלא גם בבנייה תרבותית. לא במקרה נקראת תקופת שלטונו “המאה הגדולה” (Le grand siècle), כי בדיוק באותה זמן התרכזו בפריז גאונים בכל תחומי האמנויות הקיימות.

מולייר (1622-1673) יצר קומדיות שגם כ-400 שנה לאחר מותו לא נס ליחן (התיאטרון של יורשיו “הקומדי פראנסז” צמוד היום לפאלה רויאל). לולי (Jean Baptiste Lully 1632-1687) הלחין את הקומדיות הללו, ולמרות היותו איטלקי (הוא הגיע מפירנצה) הוא היה אחראי על יצירת המוזיקה הצרפתית הקלאסית שהיוותה משקל נגד למוזיקה האיטלקית.

ולבסוף, בתקופת לואי ה-14, הגיעה תרבות הסלונים לאחד השיאים שלה כאשר מולייר, לולי ויוצרים גדולים אחרים כגון סקארון, מדאם דה סבינייה ובואלו (1636-1711 Nicolas Boileau), התקבצו להם בסלונים ספרותיים של מדאם דה סקודרי ומדאם דה ראמבויה. הפגישות הללו גרמו להפריה הדדית בין האומנים, הפילוסופים ונשות החברה וחלק גדול מהיצירות הגדולות, דוגמת המחזה “טרטוף” מאת מולייר, הוקראו שם לראשונה.

מפת פריז בשנת 1705. שימו לב לבולבארים החדשים שבנה לואי ה-14 על חורבות החומות של שארל ה-5. מקור תמונה: ויקיפדיה.
מפת פריז בשנת 1705. שימו לב לבולבארים החדשים שבנה לואי ה-14 על חורבות החומות של שארל ה-5. מקור תמונה: ויקיפדיה.

במהלך שנות ה-80 של המאה ה-17, עובר המלך לוורסאי ואיתו עוברים החצרנים. הדבר משפיע מאוד על פריז כאשר האצילים מתחילים לעזוב את המארה, שנמצא במזרח פריז, ולעבור לשכונות פובור סן ז’רמן ופובור סן אונורה, שנמצאות בחלקה המערבי של פריז ולכן קרובות יותר לוורסאי. התוצאה היא התחלת הידרדרות רובע המארה, שתגיעה לשיאה במחצית הראשונה של המאה ה-20, ובמקביל בניית ארמונות יפהפיים ברובעים ה-6, ה-7 וה-8, שאת חלקם ניתן למצוא גם היום.

בראשית המאה ה-18, מתחילה התקופה השחורה של לואי ה-14. בהפרש של מספר שנים מועטות הוא שוכל את בנו, נכדו הבכור, נכדו הצעיר, כלתו של נכדו ואת אחד מניניו. המשך השושלת עומד בפני סכנה משמעותית.

במקביל, מתרחשת בכל אירופה מלחמת הירושה הספרדית (1701-1713) וצבאות צרפת מובסים לא פעם. מעין אפלה של עצבות יורדת על פריז וורסאי, והיא נמשכת עד מות לואי ה-14, ב-1 בספטמבר 1715. עם מותו מסתיימת אחת מתקופות השלטון הארוכות ביותר בהיסטוריה האנושית (רק אליזבת ה-2 מלכת אנגליה הצליחה בשנת 2014 לשבור את שיאו של מלך השמש).

פריז בתקופת לואי ה-15 וה-16 או: אחרינו המבול

כאשר מת לואי ה-14, עבר השלטון לידי נינו לואי ה-15 (1715-1774), שהיה אז בן 5. מי שנבחר להיות עוצר היה קרוב משפחתו פיליפ ה-2 דוכס אורליאן, אשר עבר מוורסאי להתגורר בארמונו בפאלה רויאל. בתקופת חייו של הדוכס מאורליאן הפך הפאלה רויאל לזירה של אורגיות ומשתאות אין סופיים (כשהולכים היום בגנים השקטים של הארמון, קצת קשה להאמין לכך).

האורגיות הללו והשתייה המרובה גרמו למותו של פיליפ מאורליאן בשנת 1723, ובמקומו הגיעו עוד מספר עוצרים, אשר ליוו את לואי ה-15 עד שהגיע לבגרות. כאשר נגמרה תקופת העוצרות החל לואי ה-15, כמו קודמיו, לבנות את פריז על מנת להשאיר את חותמו על בירת צרפת. ישנם לא מעט ארמונות ומבנים אחרים מתקופתו של לואי ה-15 אך ראוי לציין שלושה מבנים עיקריים.

המבנה הראשון היא כנסיית סן ז’נבייב, אשר נבנתה בעקבות נדר אותו נדר המלך בעת שפחד שהוא עומד למות ממחלה. כנסייה מרשימה זו שנבנתה על ידי סופלו (Soufflot) על ראש גבעת סן ז’נבייב, תהפוך אחר כך לפנתיאון ושם יקברו סופרים, משוררים, אנשי רוח וכל מי שצרפת חפצה ביקרו.

המבנה השני הוא אוטל דאברה (Hotel d’Everux), אשר ייקנה על ידי המאהבת של לואי ה-15, המרקיזה דה פומפדור ויהפוך לארמון מפואר שראוי לארח את מלך צרפת. כמו כנסיית סן ז’נבייב, גם הארמון הזה שינה את יעודו ומאז המאה ה-19 הוא משמש כמשכנם של נשיאי צרפת וידוע בתור ארמון האליזה.

הפנתיאון. צילום: יואל תמנליס
הפנתיאון. צילום: יואל תמנליס

ואפרופו המרקיזה דה פומפדור, היא אחראית בעקיפין גם ליצירה הארכיטקטונית האחרונה עליה רציתי לדבר: כיכר לואי ה-15. את הכיכר בנה המרקיז דה מריניי (Le marquis de Marigny) , אחיה, אשר מונה להיות האחראי על המבנים המלכותיים. במהלך המהפכה הצרפתית שונה שמה של הכיכר ל”כיכר המהפכה” ובה הוצבה הגיליוטינה שכרתה לא מעט ראשים מפורסמים, כולל אלו של לואי ה-16 ומארי אנטואנט. לאחר המהפכה, שונה שמה של הכיכר שוב, במטרה למחות את זכר מאורעות הדמים והיא קיבלה את השם המוכר לכולנו “כיכר ההסכמה” או Place de la Concorde.

בשנת 1774 מת לואי ה-15 ולשלטון עולה נכדו לואי ה-16 (1774-1792). שלא כמו סבו, לואי ה-16 לא השאיר מונומנטים בולטים בפריז, להוציא אולי את ארמון בגטל (Bagatelle), שנבנה דווקא על ידי אחי המלך, מי שיהיה לעתיד שארל ה-10 (1824-1830). אולם בתקופתו המשיכו לבנות בסגנון ניאו קלאסי, במיוחד בשכונות המערביות ברובע ה-6 וברובע ה-7.

אחת מהסיבות לכך שלואי ה-16 לא השאיר מונומנטים גדולים בפריז, הייתה המצב הכלכלי הלא טוב של צרפת, שהוחמר על ידי המעורבות של צרפת במלחמת העצמאות האמריקאית. לואי ה-16 ניסה בכל כוחו לשפר את המצב הכלכלי באמצעות מינויים של שרי אוצר נאורים, שהציעו רפורמות מקיפות. אולם רפורמות אלו נתקלו בהתנגדות האצולה, והמלך, שהיה אדם חלש, לא הצליח לעמוד מולה.

המצב הכלכלי המשיך להתדרדר, עד אשר בשנת 1789 לא הייתה למלך ברירה אלא לכנס את אסיפת המעמדות על מנת לנסות ולגייס כסף. באספה השתתפו נציגים של שלושת המעמדות בצרפת: האצולה, הכמורה והמעמד השלישי, שכלל את כל שאר תושבי הממלכה. נציגי המעמד השלישי דרשו שלמעמד שלהם יהיה משקל גבוה יותר משאר המעמדות, בגלל היותם הרוב המכריע של האוכלוסייה, אולם דרישתם לא התקבלה. בתגובה נכנסו נציגי המעמד השלישי לאולם טניס נטוש והכריזו על עצמם בתור האסיפה הלאומית. המהפכה הצרפתית החלה.

פרקים מ”היה היה” שרלוונטיים לתקופה

הפרק הראשון הרלוונטי לתקופה עוסק בלואי ה-14 ותקופת שלטונו:

הפרק השני עוסק ב”תקופת המאורות” ומתאר היטב את תרבות הסלונים של המאה ה-18 בפריז:

סרטים מומלצים על התקופה

תקופת שלטונו של לואי ה-13 זכורה לקהל הרחב במיוחד בזכות “שלושת המוסקטרים”, שכתב אלכסנדר דיומא. יש לא מעט סרטים שנעשו בעקבות הסרט ורובם גרועים בעיניי. אולם אם במקרה אתם שולטים בשפה הרוסית או משיגים גרסא עם כתוביות הייתי ממליץ לראות דווקא את הגרסא הזאת:

עוד דמות מוכרת מתקופתו של לואי ה-13 היא סיראנו דה ברז’ראק שאותה שיחק ז’ראר דפארדייה באופן מופתי:

לבסוף למי שיודע צרפתית או רוסית, אני ממליץ בחום רב לראות את המיני סדרה “רישלייה” שלמרות שנוצרה בשנות ה-70 של המאה ה-20, היא עדיין נהדרת בזכות המשחק המצויין והמוזיקה הנהדרת של ולדימיר קוסמה.

על לואי ה-14 ישנם לא מעט סרטים לא רעים. אם אצטרך לבחור שניים הרי שהראשון יהיה “לרקוד עם המלך” (Le Roi Danse), אשר עוסק ביחסיו עם המלחין לולי (Lully):

הסרט השני המומלץ הוא ואטל (Vatel) בכיכובו של ז’ראר דפרדייה, שעוסק בחייו של השף הגאון שחי בתקופת לואי ה-14 ומת מוות טארגי.

וכמובן, איך אפשר לדבר על לואי ה-14 בלי להזכיר את הסידרה וורסאי?

לגבי תקופת לואי ה-15, אין סרט שמתאר טוב יותר את האווירה ששררה באותה תקופה מאשר “יחסים מסוכנים” בכיכובם של גלן קלוז וג’ון מלקוביץ’.

ואם חיפשתם קצת אקשן, מדוע שלא תנסו את “אחוות הזאבים”?

לבסוף, אם הצרפתית שגורה בפיכם או שהצלחתם לשים את ידכם על הגרסא המתורגמת, אל תפספסו את המיני סדרה “ניקולא לה פלוק” (Nicolas le Floch) שעוסקת בחוקר המשטרה ניקולא לה פלוש שחוקר בכל פרק רצח אחר בפריז של לואי ה-15.

לגבי תקופת לואי ה-16 טרום המהפכה הצרפתית, הייתי ממליץ על שני סרטים. הראשון הוא הסרט הצרפתי Ridicule, שמתאר את חצר המלך בה מילה שנונה אחת יכולה הייתה לזכות את אומרה בעושר ומילה לא במקום הייתה יכולה לחסל את הקריירה.

הסרט השני הוא כמובן “מארי אנטואנט” של פרנסיס פורד קופולה שלמרות היותו סרט אמריקאי הוא עושה עבודה לא רעה בתיאור התקופה.

כתבות ב”פרנקופילים אנונימיים” שעוסקות בתקופה

מדובר בתקופה שאהובה עלי במיוחד ומכאן כמות הכתבות באתר 🙂

ילדותו העגומה של לואי ה-13

מזרקת מדיצ’י בגני לוקסמבורג

כיצד זכתה האישה שלקחה את בתולי לואי ה-14 בארמון?

טירת שאנטיי והטבח הצרפתי שהמציא את הקצפת ומת מוות טראגי

מי המציא את השמפנייה?

מי המציא את המיונז?

סיפורה של הפיאה הנוכרית בצרפת

המרקיזה הקטלנית ושערוריית הרעלים

סיפורה של האישה ללא ראש

גני הטיולרי – מסלול הדוגמנות הראשון בפריז

הטרגדיות של אוטל דה לוזון

הנסיך שאהב נשים עם אף ארוך

חיי הנישואין של הדוכסית מאורליאן

הרופא שכמעט וחיסל את כל משפחת המלוכה הצרפתית

ארמון וו לה ויקונט – ההשראה לארמון וורסאי

יום בחיי לואי ה-14 בארמון וורסאי

כיכר פירסטנברג הכיכר הרומנטית בפריז

מדאם דה שאטלה – מדענית מהשורה הראשונה שזכורה דווקא בתור המאהבת של וולטר

סיפורה של מדאם דה פומפאדור

מארי אנטואנט – אייקון אופנה

מסלול טיול בוורסאי בעקבות מארי אנטואנט

סיפורם של הבוקיניסטים של פריז

אליזבת וויז’ה לברון – הציירת שנלחמה על תדמיתה של מארי אנטואנט

המלכה הריחנית בתולדות צרפת

רוצים לקרוא עוד על ההיסטוריה של פריז?

אתם מוזמנים להיכנס לכתבה על ההיסטוריה של פריז וללמוד על תקופות נוספות בהיסטוריה של עיר האורות.

אהבתם את הכתבות? עזרו לי להמשיך ליצור תוכן איכותי והזמינו את מה שאתם צריכים לטיול (לינה, כרטיסים וכו’) דרך  “ארגז הכלים” שלי. 

הפרנקופיל יושב עם כוס יין ביד

יש לי מתנה בשבילך!

סוד גלוי הוא שמי שנרשם כמנוי לעלון שלי מקבל את הכתבות המעניינות ביותר, מידע על טיולים בצרפת, הרצאות, ערבי שאנסונים ועוד דברים שפרנקופילים אוהבים, הישר למייל.

אך כעת… כל הנרשמים יקבלו גם את מדריך הפרנקופיל לפריז בחינם!

המדריך כולל את כל המידע הדרוש לצורך תכנון הטיול לעיר האורות, יחד עם טיפים שלי, ואפילו הנחה מיוחדת להזמנת כרטיסים לאטרקציות.

דילוג לתוכן